De naam zegt het al: natuursteen is het resultaat van een miljoenen jaren durend natuurlijk proces. Natuursteen zit in de aardkorst waarop we lopen, al is lang niet elke steensoort geschikt voor gebruik. Natuursteen wordt over de hele wereld gewonnen. Daarom zijn er talloos veel soorten en kleuren.
Welke bekende soorten natuursteen zijn er?
Bij Natuursteen Stefano kunt u terecht voor alle soorten natuursteen, waaronder:
- Kalksteen (hardsteen)
- Zandsteen
- Marmer
- Graniet
- Kwartsiet
- Leisteen
Lees hier beknopte informatie over deze steensoorten.
Wat is het verschil tussen de soorten?
Behalve de vele kleuren, schakeringen en eigenschappen is het goed om te weten dat natuursteen op grofweg drie verschillende manieren kan ontstaan. Door stolling, afzetting en door hoge druk en/of hitte:
- Stollingsgesteenten ontstaan doordat lava of magma is gestold. Bekende soorten zijn graniet en basalt. Stollingsgesteenten hebben vaak grote kristallen en een regelmatige vorm.
- Sedimentgesteenten ontstaan doordat zand, klei of kalk zich afzet in rivieren of zeeën en versteent. Kleisteen, zandsteen en kalksteen zijn hiervan voorbeelden. Bij sedimentgesteente is de kans op fossielen vrij groot.
- Metamorfe gesteenten bestaan uit de eerder genoemde stollings- of sedimentgesteenten, die later nog eens een verandering hebben ondergaan. Dit is vaak het gevolg van extreem hoge druk en eventueel ook hitte. Ook de eigenschappen veranderen dan. Een paar voorbeelden van zulke metamorfoses: kalksteen verandert in marmer, kleisteen in leisteen, zandsteen in kwartsiet en graniet in gneis.
Het formaat is vrijwel nooit een probleem
Wie ooit in een steengroeve komt, zal zich verbazen over de gigantische omvang van de stenen. Omdat een grote steen al snel te zwaar wordt, is het vaak nodig deze te verzagen tot bijvoorbeeld tegels. Keukenbladen van enkele strekkende meters uit één stuk zijn geen probleem.